! ★Kawaii Blog★ !



Tuesday, 14 June 2016 | 10:14 | 1 comments
Assalamualaikum ^^

>> KLIK BANNER UNTUK JOIN <<


Buku yg saya nak...

1) Laki Aku Negro Kau Peduli Apa ? Dr. Hayya Bilal


Masa mula tengok Title ni saya dah curious yang buku ni mesti tentang kisah Cinta Suami Negro dan Isteri Melayu gitu kot haha. But can't judge from its TITLE only. So, sy pun bce review buku dari Kim Chaa


Sinopsis Belakang Buku

"Tempat awak sejuk ? Tapi kenapa awak hitam ?" aku bertanya selamba. Si negro ketawa. (Apa punya soalan kurang ajar, agaknya) "kenapa awak tanya?" "yelah, bukankah awak hitam sebab cuaca di negara awak panas ? " hahaha. Si negro ketawa lagi.

"Hahahah. Awak tak belajar geografi ke ?" " hahaha" aku ketawa sebab terasa macam bodoh sangat. "Belajar geografi masa dulu-dulu, tapi dah lupa." jawabku. "Orang kulit gelap, bukan sebab duduk di cuaca panas. Awak ingat kalau kita letak orang melayu di tempat eskimo 100 tahun, mereka akan jadi putih ?"

So from here I see .. Mungkin lebih ke arah topik tentang kulit , perbezaan kita Melayu dan orang Negro kot? Haha. boleh pula belajar tentang geografi sikit.


Aikk... tiba2 ade carta aliran kahwin. Jadi betullah sangkaan saya dari awal ? Ntahlah~

Yang paling buat menarik perhatian saya ialah , ada topik Islam. 



Al-Quran talks everything under the sun. About time. Muslims have to appreciate time. Al-Quran talks about reading. Read in the name of Allah. Al-Quran talks about helping the poor, about being modest, about success ... Everything. But muslim are the most slow to understand.

I like anything that related to Islam <3 
Nampaknya banyak benda boleh belajar melalui buku ni, Nampak macam mudah & santai.
Innsha Allah kalau ada rezeki , buku ni tidak akan ke mana-mana hehe.



2) Dyspnea Kehidupan - Hadi Saharudin

Dyspnea Kehidupan : Pesanan Dari Hati ke Hati


Tapi bila baca sinopsis Dyspnea Kehidupan, rasa lagi nak buku ni!!

Sinopsis 

Dyspnea is a medical term which defines the difficulty or shortness in breathing. Mudah dalam bahasa kita, sesak nafas.

Dyspnea Kehidupan. Each and everyone of us is diagnosed with this type of disease. Hakikatnya kita sedang menghidap penyakit ini. Sesak nafas ada tahapnya dan ini tahap yang paling kritikal dan bahaya, dimana kita sesak dalam mencari jalan menuju Tuhan, sesak dalam mencari tujuan kenapa kita diciptakan di bumi Tuhan.

Kalau tidak dirawat, lama kelamaan akan bertambah parah dan seterusnya membawa kematian.

Dalam konteks istilah baru ini, kematian hati. Hati tidak lagi bernyawa, tidak lagi hidup dan subur dengan keimanan dan ketaqwaan. Kehidupan kita penuh dengan sesak maksiat dan dosa.

Hati kita mati.

Wahhh deeeeeeep. ><

>>KLIK UNTUK BESARKAN<<

>>KLIK UNTUK BESARKAN<<


Sesuai bagi..

1) Sang pencinta illahi yang mencari jalan pulang. 
2) Ada motivasi, nasihat dan quote.
3) Kisah sirah nabi dan sahabat, kisah hidup sebenar.

Yang paling menarik..
- Hidupkan jantung dengan Al-Quran, 
- Hidupkan hati-hati pemuda yang nak kembali ke jalan Tuhan. 

Baca sinopsis dan review je dah buat saya semangat nak miliki buku ni, saya memang memerlukan buku motivasi seperti ni dan nasihat serta ada quote, sy siap buat koleksi quote kat blog kawaii ni hehe. Dan seperti saya kata pada pilihan buku pertama tadi.. I like anything that related to Islam <3

Bagi sesiapa yang penggemar buku, bolehlah cuba giveaway ni, klik banner di atas. 
BERMULA 7 Jun 2016 (Selasa) dan TAMAT 20 JUN 2016 (ISNIN) JAM 11.59 Malam.
Blogger Kim Chaa said...

Terima kasih join :) nantikan eh nak umum pemenang ^^

 

Post a Comment

Anda amat dialu-alukan untuk komen di entry ini, tapi dengan SYARAT. :D

★ Nak promote GA / Segmen / Contest tidak dibenarkan.
-Kalau nak promote di cbox sahaja.

★ No spam.
-Comment dan tekan sekali publish dah cukup. *kalau ada kesilapan perkataan/ayat/link, boleh komen untuk kali ke dua :)

★ No harsh word.
-Be careful with your words. Once they said, they can be only forgiven, not forgotten.

★ Bahasa Malaysia dan Bahasa English sahaja. Dwibahasa pun boleh. *Bahasa asing tidak dibenarkan.

Baca BISMILLAH sebelum comment ;)
*Kalau tengah join segmen/contest/GA memang wajib dibaca. Dalam hati pun boleh ^^

Ok, sekarang boleh comment hehe. XD






Older Post Newer Post
♣ Disclaimer
Meet the mistress

Berdakwah bukan tugasan sehari, seminggu atau sebulan. Ia tugasan sepanjang hidup, setiap masa & keadaan. Berdakwahlah selagi termampu.
Button FOLLOW di bawah ni :)

About Stuffs Si&Li Posts

FOLLOW // DASHBOARD
♣ Menu
I don't know
POST CBOX