! ★Kawaii Blog★ !



Friday, 18 October 2013 | 11:00 | 0 comments
*ENTRY SCHEDULE* 
*TAIP PADA 11 OCTOBER 2013* 

Bismillahirrahmanirrahim... 

Assalamualaikum ^^


Rasa nak marah tak? Pantang orang buat salah sikit je, mula la nak marah kan?


Jadi kat sini nak kongsi sikit tips kawal nafsu MARAH
Dalam Islam sendiri sudah mengajar cara kita nak mengawal marah antaranya:


  • Mengubah Posisi - Rasulullah s.a.w bersabda: “Apabila salah seorang di antara kamu marah, dan ketika itu ia dalam kedudukan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Kerana hal itu akan menghilangkan marahnya. Dan kalau tidak, maka hendaklah ia berbaring.” (Riwayat Muslim)
  • Berwuduk
  • Berdiam diri dan istigfar
  • Bawa bertenang dan tarik nafas
  • Senyumlah kerna senyuman itu mampu meredakan tekanan. InsyaAllah.
  • Belajar menyampaikan kemarahan secara positif dan terhormat; elakkan daripada memekik atau bertindak garang
  • Berfikiran positif


Jadi marilah kita belajar kawal perasaan marah. 
Kadangkala ia mampu melukakan hati orang lain tanpa kita sedar.  ^^


CopyPaste From
http://syeedasaniey.blogspot.com/2013/10/kawal-rasa-marah.html

Post a Comment

Anda amat dialu-alukan untuk komen di entry ini, tapi dengan SYARAT. :D

★ Nak promote GA / Segmen / Contest tidak dibenarkan.
-Kalau nak promote di cbox sahaja.

★ No spam.
-Comment dan tekan sekali publish dah cukup. *kalau ada kesilapan perkataan/ayat/link, boleh komen untuk kali ke dua :)

★ No harsh word.
-Be careful with your words. Once they said, they can be only forgiven, not forgotten.

★ Bahasa Malaysia dan Bahasa English sahaja. Dwibahasa pun boleh. *Bahasa asing tidak dibenarkan.

Baca BISMILLAH sebelum comment ;)
*Kalau tengah join segmen/contest/GA memang wajib dibaca. Dalam hati pun boleh ^^

Ok, sekarang boleh comment hehe. XD






Older Post Newer Post
♣ Disclaimer
Meet the mistress

Berdakwah bukan tugasan sehari, seminggu atau sebulan. Ia tugasan sepanjang hidup, setiap masa & keadaan. Berdakwahlah selagi termampu.
Button FOLLOW di bawah ni :)

About Stuffs Si&Li Posts

FOLLOW // DASHBOARD
♣ Menu
I don't know
POST CBOX