! ★Kawaii Blog★ !



Thursday, 29 August 2013 | 21:30 | 0 comments
Assalamualaikum.. ^^




Ujub dan Riak? Apa tu?!

Apa makna ujub? Apa makna riak?? Ramai dalam kalangan kita menyalahkan ertikan maksud sebenar ujub dan riak. Ramai dari kita beranggapan ujub dan riak membawa maksud yang sama. UJUB sebenarnya perasaan yang lahir dari hati yang merasakan diri sendiri lebih mulia dan baik dari orang yang lain.. Kata hati yang dibisikkan oleh syaitan bagi merosakkan amalan kebajikan dan ibadah .. "I'm just better than you" .. Semakin hari kita melakukan amal ibadah, semakin teruk pandangan kita terhadap orang lain. Sehingga perasaan ini kadang kala mengasuh kita menjadi seorang yang degil dan sukar untuk menerima nasihat.. Kerana merasa diri lebih baik dari orang yang memberi nasihat, sedang Islam mengajar kita untuk bersifat tawadhuk, rendah diri dan merasakan amalan yang dilakukan masih banyak yang perlu diperbaiki. Merasakan diri ini hina kerana dalam kehidupan sehari hari, diri kita tak terlepas dari melakukan dosa..




RIAK pula adalah sifat bermegah-megah dalam melakukan sesuatu, menunjuk-nunjuk, melakukan amalan supaya diri dipandang mulia oleh orang lain.  "look at me, I can perform the solah as Imam better than you" semakin hari diri merasakan seronok menerima pujian, dan semakin hari semakin diri meningkatkan amalan untuk mendapat pujian yang lebih. Sedang ketika berseorangan, diri merasakan begitu malas sekali untuk bersujud kepada Allah. Amalan yang dilakukan penuh kepuraan, mendapat pujian dari manusia sedang Allah murka. Walaupun ujub riak ini tidak membawa erti yang sama-sama namun kedua perasaan ini sering ada bersama-sama.. dan sebenarnya perasaan ini dibisikkan oleh syaitan bagi merosakkan amalan yang dilakukan oleh anak adam.




PERINGKAT RIAK

1- Riak Akhbar : Melakukan ibadat untuk mendapatkan sesuatu dari manusia dan bukan untuk beroleh keredhaan Allah.
Contoh : Dia beribadat kerana nak sanjungan dari manusia.

2- Riak Asghar : Melakukan sesuatu kerana Allah dan selain daripada-Nya.
Contoh : Dia bersedekah kerana melihat si pulan tu glamour dan dalam masa yang sama dia bersedekah kerana Allah.

3- Riak Jali (secara terang) : Memerlukan sesuatu kesan yang nyata mendorong seseorang itu melakukan amal ibadat sehingga tanpa riak dia tidak berminat untuk melakukan amal.
Contoh : Dia mesti mencari kemegahan bila bersedekah. Kalau nak bersedekah mesti dapat liputan meluas dalam berita. Jika tidak, dia tidak mahu bersedekah.

4- Riak Khafi (secara tersembunyi) : Tersembunyi di dalam hati dan hanya dia tahu apa yang bermain dalam hatinya. Riak ini juga menjadi pendorong baginya untuk terus beribadat.
Contoh : Demi memikat hati pemuda yang kuat beribadat dan kaya itu suka padanya, dia sanggup pakai tudung, sentiasa solat berjemaah di surau, berkelakuan sopan dihadapannya. Di belakang lain cerita.

Ulamak menyatakan golongan yang mempunyai kedua-dua atau salah satu sifat di atas akan tertolak amalannya disisi Allah S.W.T. Kerana Allah hanya menerima amalan hambanya yang ikhlas dalam mencari rahmat Allah S.W.T. Adakah kita lupa?? Atau sememangnya kita tidak mengetahui  bahawa seseorang itu memasuki syurga adalah dengan rahmat Allah S.W.T.. dan amalan yang dilakukan hanyalah satu usaha kita dalam mendapat rahmat Allah S.W.T. Bagaimana kita mampu mendapatkan rahmat Allah S.W.T sedang dalam melakukan ibadah kita tiada sifat tawadhuk dan sibuk mencari pujian orang lain.. sedang insan-insan yang lain hanyalah hamba yang daif sama seperti kita yang tidak mampu memberi apa-apa sedang yang maha berkuasa hanyalah Allah S.W.T.. tuhan sekalian alam. Jadi, mari sambil kita renung2 dimanakah nilai kita disi Allah S.W.T sebenarnya.

KESIMPULAN

Kedua-dua sifat di atas hendaklah kita kikis kerana ia adalah musuh no 1 kita dalam melakukan amal kebajikan dan ibadah. Kedua dua sifat ini mampu mengheret kita ke neraka Allah S.W.T yang sangat pedih. Bertaubatlah kita kepada Allah S.W.T, carilah redha Allah kerana dengan rahmatNya lah kita akan beroleh kejayaan. Berdoalah kepada Allah S.W.T supaya disemaikan benih cinta kepadaNya melebihi cinta kita kepada dunia, kerana kebahagiaan dan kejayaan yang sebenar adalah apabila kita mendapat cinta dari Allah S.W.T..

Mari kita lihat gambar di bawah, mengenai pintu-pintu syaitan yang ada dalam diri kita dan cara menutupinya :)



p/s: ★ Pekara yang amat aku takuti ialah Riak, Sesungguhnya riak itu penghapus pahala amalan. Nauzubillah. Maafkan saya. ★

===================================
Subhannallah,
WalHamdulillah,
wa Laa Illaha Illallah WaLlahu Akbar, 
La hau la wa la quwwata Illa billahil 'aliyyil'adhiim.
===================================

Baca dapat pahala, share pun dapat pahala. Sentiasa basahi lidah dengan #‎zikir. Silakan SHARE  :)



Post a Comment

Anda amat dialu-alukan untuk komen di entry ini, tapi dengan SYARAT. :D

★ Nak promote GA / Segmen / Contest tidak dibenarkan.
-Kalau nak promote di cbox sahaja.

★ No spam.
-Comment dan tekan sekali publish dah cukup. *kalau ada kesilapan perkataan/ayat/link, boleh komen untuk kali ke dua :)

★ No harsh word.
-Be careful with your words. Once they said, they can be only forgiven, not forgotten.

★ Bahasa Malaysia dan Bahasa English sahaja. Dwibahasa pun boleh. *Bahasa asing tidak dibenarkan.

Baca BISMILLAH sebelum comment ;)
*Kalau tengah join segmen/contest/GA memang wajib dibaca. Dalam hati pun boleh ^^

Ok, sekarang boleh comment hehe. XD






Older Post Newer Post
♣ Disclaimer
Meet the mistress

Berdakwah bukan tugasan sehari, seminggu atau sebulan. Ia tugasan sepanjang hidup, setiap masa & keadaan. Berdakwahlah selagi termampu.
Button FOLLOW di bawah ni :)

About Stuffs Si&Li Posts

FOLLOW // DASHBOARD
♣ Menu
I don't know
POST CBOX