! ★Kawaii Blog★ !



Thursday, 22 August 2013 | 21:00 | 1 comments
*ENTRY SCHEDULE*
*TAIP PADA 17 OGOS 2013* 

Assalamualaikum ^^



Dakwah. Dakwah. Dakwah. 


Dai'e. Dai'e. Dai'e.


Kerapkali disebut perkataan ini. Acapkali juga kita mendengar dan menjadi halwa telinga.

Kedengaran berat, bukan? 


Terbayang di mata perlu pakai jubah

bawa tasbih ke hulu ke hilir, menjadi 'alim ulama', 

perlu berpangkat ustaz dulu, baru boleh berdakwah


Tetapi, adakah realitinya begitu? 

Adakah berpangkat biasa tidak melayakkan kita untuk berdakwah?


TIDAK! Sekali lagi ditegaskan, TIDAK! 


Dakwah itu tidak berlaku tidak mengira tempat, masa mahupun status dai'e itu sendiri. 

Jika kita mempunyai ilmu di dada, selagi itulah kita boleh sebarkan, dakwah. 




بَلِّغُوا عَنِّى وَلَوْ آيَةً

Terjemahan: "Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sampaikan dari ku walaupun sepotong ayat."




Jangan segan, jangan malu untuk menyebarkan dakwah. 

Malu digelar 'bajet alim'? Malu digelar ustaz ? Ustazah? Peduli itu semua! 

Jika kita mempunyai walau sekelumit ilmu, sebarkanlah ia, apa gunanya ilmu kalau tak disebarkan, kan?


Jangan pernah kedekut ilmu, ilmu itu takkan ke mana jika kita sorokkan. 

Hanya jikalau kita berkongsi ilmu, ilmu kita akan bertambah. 


Credit: http://budakkecikbermonolog.blogspot.com/2013/08/sampaikan-dariku-walaupun-sepotong-ayat.html
Blogger Kechek Buzz said...

hmmm... itulah masalah mentaliti kita sekarang. bila sebut perkataan dakwah je terus diorang kata alim, bila ajak buat kebaikan je terus dipanggilnya kita ustazah... padahal diorang tak sedar yg dalam diri setiap orang adalah khalifah di muka ini..

 

Post a Comment

Anda amat dialu-alukan untuk komen di entry ini, tapi dengan SYARAT. :D

★ Nak promote GA / Segmen / Contest tidak dibenarkan.
-Kalau nak promote di cbox sahaja.

★ No spam.
-Comment dan tekan sekali publish dah cukup. *kalau ada kesilapan perkataan/ayat/link, boleh komen untuk kali ke dua :)

★ No harsh word.
-Be careful with your words. Once they said, they can be only forgiven, not forgotten.

★ Bahasa Malaysia dan Bahasa English sahaja. Dwibahasa pun boleh. *Bahasa asing tidak dibenarkan.

Baca BISMILLAH sebelum comment ;)
*Kalau tengah join segmen/contest/GA memang wajib dibaca. Dalam hati pun boleh ^^

Ok, sekarang boleh comment hehe. XD






Older Post Newer Post
♣ Disclaimer
Meet the mistress

Berdakwah bukan tugasan sehari, seminggu atau sebulan. Ia tugasan sepanjang hidup, setiap masa & keadaan. Berdakwahlah selagi termampu.
Button FOLLOW di bawah ni :)

About Stuffs Si&Li Posts

FOLLOW // DASHBOARD
♣ Menu
I don't know
POST CBOX