! ★Kawaii Blog★ !



Sunday, 21 July 2013 | 14:20 | 0 comments

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh :)

=================================
10 didikan utama untuk hati dan jiwa kita di bulan Ramadhan:

1. bertaqwa kepada Allah
2. sentiasa bersabar
3. sayang kepada Allah swt
4. merasa tawaduk dan merendah diri
5. merasai kesusahan orang susah dan kelaparan
6. sentiasa harapkan kerahmatan, keredhaan dan keampunan Allah swt
7. memaafkan kesalahan orang lain,
8. tidak bersikap sombong dan takabbur.
9. bersifat pemurah
10. bersyukur dan bersenyum selalu
====================================

*peace yo* hehe.

Fiksi Remaja Islam. 
Buku ni memang menarik, first time jumpa buku islamic yang macam ni. 
#siapa nak kata sy ni jakun sy tak kesah sbb mmg kenyataan pun hehe :P Buku ni semua ada 14. 


#Ini buku pertama yang saya beli  pada bulan lepas :3
Saya tertarik dengan buku ni. Boleh dikatakan "Jatuh Cinta Pada Pandangan Pertama". haha. 
Nak tahu kenapa?

1) Fiksi Remaja Islam [mesti ler ia ada kaitan dengan islamic] 
2) Sinopsis nya ada tulis ni "tidak lupa juga, penulis meninggalkan penutup jalan cerita yang penuh dengan teladan panduan dan dorongan dalam kehidupan pembaca.[selalunye kalau buku2 lain cerpen ke apa takde tulis macam tu.] 
3) Buku tu tak ada lah tebal sangat. dalam 100-200 muka surat macam tu. Tapi buku ni ada 129 page je ler.
4) Dalam tu ada 10 cerpen. 
5) Harga tak lebih dari rm10
6) No love story. [I like it (Y)] XD

Semalam beli lagi 2 buah buku. 
"Harapan Tak Seindah Impian" dan "Inikah TakdirKu..."


 Tapi 2 buku ni tak ada lah cerpen2 kat dalam tu. Lebih kurang macam sebuah novel. 
Inikah Takdir Ku lebih tebal bukunya dari 2 buah buku tu. 

Semalam lepas beli ni, saya ada perasan sesuatu, kat tepi buku tu ada nombor. Ya Allah. 
Patut nya beli lah ikut number tu kan kan? huhu. 
5,8,9. apa pun boleh laaa :p


Buku no. 8 tu masih dibalut dengan plastik. #Tak buka lagi 
Sebab tu nampak sedikit cahaya lol. [sayang lah nak buka, haha]
Lepas habis baca no.9 tu sy buka la no. 8 :P 

Buku "Sama tapi Tak Serupa" bila first time baca kan ingatkan penulisnya adalah dari indonesia, tapi bila perhatikan betul2 rasa tak pula. I guess it's from Sabah :) 
Ketiga2 penulisnya adalah berlainan orang. 

#Setakat ni baru ada 3, kalau boleh nak collect kesemua 14 buah buku tu 1 hari nanti hehe :p 

Entry lepas ini sy akn post salah satu cerpen dalam buku "Sama Tapi Tak Serupa" . 

Assalamualaikum, peace yo~ 

Post a Comment

Anda amat dialu-alukan untuk komen di entry ini, tapi dengan SYARAT. :D

★ Nak promote GA / Segmen / Contest tidak dibenarkan.
-Kalau nak promote di cbox sahaja.

★ No spam.
-Comment dan tekan sekali publish dah cukup. *kalau ada kesilapan perkataan/ayat/link, boleh komen untuk kali ke dua :)

★ No harsh word.
-Be careful with your words. Once they said, they can be only forgiven, not forgotten.

★ Bahasa Malaysia dan Bahasa English sahaja. Dwibahasa pun boleh. *Bahasa asing tidak dibenarkan.

Baca BISMILLAH sebelum comment ;)
*Kalau tengah join segmen/contest/GA memang wajib dibaca. Dalam hati pun boleh ^^

Ok, sekarang boleh comment hehe. XD






Older Post Newer Post
♣ Disclaimer
Meet the mistress

Berdakwah bukan tugasan sehari, seminggu atau sebulan. Ia tugasan sepanjang hidup, setiap masa & keadaan. Berdakwahlah selagi termampu.
Button FOLLOW di bawah ni :)

About Stuffs Si&Li Posts

FOLLOW // DASHBOARD
♣ Menu
I don't know
POST CBOX