! ★Kawaii Blog★ !



Thursday, 27 September 2012 | 20:40 | 7 comments
Assalamualaikum,

hai hai ~ ^^




‎97% muslim yang saya jumpa bila disebut:

"Wei, Nur kirim salam."


Akan dijawab.


"iya ke?WA'ALAIKUMUSSALAM."


Ok...


Nampak macam tak da masalah kan?


Tertanya2 kan apa masalahnya kan?


Ya. Memang ada masalah...


Sebenarnya,jelas di dalam hadis nabi saw,nabi mengajarkan apabila salam itu disampaikan melalui posmen(org tengah) maka jawapan yg diberi kepada kiriman salam tu bukannya, 'waalaikumussalam' tapi....." wa'alaika wa'alaihissalam "


Sebab apa?


Nur suruh Manal kirim salam kat Ina.

Ina jwb " wa'alaikumussalam "

Sdgkan:-


Wa'alaikumussalam= selamat sejahtera ke atas KAMU
Jadi salam Nur kepada Ina tak terjawab kan? Sbb Ina doakan salam tu kepada MANAL SEDANGKAN MANAL TU ORANG TENGAH..


Manakala:-


Wa'alaika wa'alaihissalam= dan juga kepada KAMU dan juga kepada DIA selamat sejahtera.
Maka salamnya terjawab.... ^_^
Indahnya Islam...



NoteHukum memberi salam itu sunat, tapi menjawab itu wajib.Jadi kalau salah jawabbermakna MASIH BELUM JAWAB

Blogger ◕ Kawaii D Y S H A ◕ said...

kawaii thanks for sharing

 
Blogger cweet pinky said...

hehehe , CP pown ade bwt entry nih , rama owg tataw kan , wah , lame dah tak nampak cik kawai kiterr...

cmne nak dapat gmba yang gerak2 cemtuh ?? kena bwt sendiri ker ??

 
Anonymous antikencing said...

Salam,


"Wa'alaika wa'alaihissalam = dan juga kepada KAMU dan juga kepada DIA selamat sejahtera.

Maka salamnya terjawab.... ^_^"



Belum lagi lah sbb kau belum bagitahu lagi kpd Ina

Kalau kau ckp salamnya dah terjawab maka kau x perlu bagitahu lagi kpd Ina, tapi kau perlu beritahu kpd Ina kan?

 
Blogger AFINA said...

oh okey . ^^

 
Blogger Aisya Hazirah said...

Thanks for sharing this . :)

 
Anonymous wisata bakti alam said...

kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

 
Blogger saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

 

Post a Comment

Anda amat dialu-alukan untuk komen di entry ini, tapi dengan SYARAT. :D

★ Nak promote GA / Segmen / Contest tidak dibenarkan.
-Kalau nak promote di cbox sahaja.

★ No spam.
-Comment dan tekan sekali publish dah cukup. *kalau ada kesilapan perkataan/ayat/link, boleh komen untuk kali ke dua :)

★ No harsh word.
-Be careful with your words. Once they said, they can be only forgiven, not forgotten.

★ Bahasa Malaysia dan Bahasa English sahaja. Dwibahasa pun boleh. *Bahasa asing tidak dibenarkan.

Baca BISMILLAH sebelum comment ;)
*Kalau tengah join segmen/contest/GA memang wajib dibaca. Dalam hati pun boleh ^^

Ok, sekarang boleh comment hehe. XD






Older Post Newer Post
♣ Disclaimer
Meet the mistress

Berdakwah bukan tugasan sehari, seminggu atau sebulan. Ia tugasan sepanjang hidup, setiap masa & keadaan. Berdakwahlah selagi termampu.
Button FOLLOW di bawah ni :)

About Stuffs Si&Li Posts

FOLLOW // DASHBOARD
♣ Menu
I don't know
POST CBOX