! ★Kawaii Blog★ !



Sunday, 4 March 2012 | 02:15 | 0 comments
Selamat Pagi semue ~ 
Pagi2 bukak blog, tengok cbox, ade request dari seorang bdak yg cute hehe :P 

Aiko: ne , boleh x buat tuto mcm mana nk masukkan cbox ke dlm blog yg pakai blogskin? mekasih kalau sudi tlg :Dbile2 masa Aiko tunggu ;) 

Nampak jew request, terus ke Posting > New Post taip care2 nk masukkan cbox ke dlm blog wakaka . Gelojoh sngt kan ? hehe. . . lepas siap ni , sye nak study, next week dh nak exam. . :)  

Lets start ~ 
Nampak kan disitu tulis 
Put your shoutmix code here. The width must be 200px-230px only. 

Maksud nyer
letak lah code shoutmix kat situ, macam cbox ker, fibox and laen2. .  

Tak tahu nak cari code cbox, fibox ? Meh sye ajar kan :) 

Tapi yang ni untuk cbox jew okayy ?

1) Pergi ke link INI or this http://cbox.ws/  
2) Pastu LOG IN , yang belum ade cbox, sign up ye. 

Dah log in tuh edit2 larh cbox supaye nampak cute hehe :P 

Mampak tak atas tuh "Look & Feel" ? Pastu tekan "Style Present" . 
Kat situ ade banyak style, pilih mane2 okayy? kalau nak letak yang ade background nyer pilih transparent tau. pastu tekan Confirm ! 


Then, balik kepade "Look & Feel" then tekan "Colours & Fonts"
Pastu kat situ pandai2 ler edit ye. . hehe :P 
Dah siap edit, 

Publish! 

Jap ! belum siap lagi. .  
Put your shoutmix code here. The width must be 200px-230px only.  
So. .  yang width tuh korang pandai2 larh ubah. . 



Lastly, Copy to clipboard ! 



Bahagian cbox siap !! tepuk tangan ~ XD
err.. bahagian blog belum siap lagi. . hehe :P


Classic template/Blogskin

Pergi ke > Dashboard > Template

Then, CTRL F cari tagboard , or tempat2 laen yang nak letak cbox . 
Then, Paste code di bawah. Contoh. 



Preview dulu kalau menjadi SAVE ! 


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Design template/Layout

Dashboard > Design >Add a gadget >  HTML/JavaScrip

Paste code tadi ke situ. Save ! 


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


Kalau nak letak background , or shoutbox . Harap bersabar ye :D 

Coming soon
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 Tutorial cbox (Part 2) !


Good Luck ! ^_^

Post a Comment

Anda amat dialu-alukan untuk komen di entry ini, tapi dengan SYARAT. :D

★ Nak promote GA / Segmen / Contest tidak dibenarkan.
-Kalau nak promote di cbox sahaja.

★ No spam.
-Comment dan tekan sekali publish dah cukup. *kalau ada kesilapan perkataan/ayat/link, boleh komen untuk kali ke dua :)

★ No harsh word.
-Be careful with your words. Once they said, they can be only forgiven, not forgotten.

★ Bahasa Malaysia dan Bahasa English sahaja. Dwibahasa pun boleh. *Bahasa asing tidak dibenarkan.

Baca BISMILLAH sebelum comment ;)
*Kalau tengah join segmen/contest/GA memang wajib dibaca. Dalam hati pun boleh ^^

Ok, sekarang boleh comment hehe. XD






Older Post Newer Post
♣ Disclaimer
Meet the mistress

Berdakwah bukan tugasan sehari, seminggu atau sebulan. Ia tugasan sepanjang hidup, setiap masa & keadaan. Berdakwahlah selagi termampu.
Button FOLLOW di bawah ni :)

About Stuffs Si&Li Posts

FOLLOW // DASHBOARD
♣ Menu
I don't know
POST CBOX