! ★Kawaii Blog★ !



Monday, 6 February 2012 | 01:30 | 0 comments
Assalamualaikum



*Doodle ni dapat dari Wan Hazel  ^^


Dah lame tak buat tutorial. . .huhu. . .=w=

Ni request dari seorang budak yang comel ~Yureka Juey (Nick name)
#Name sebenar tak diketahui lagi =.=
Emo Comments For Hi5
*Hiasan je :P
"Dye tanye. . . macam mane nak buat icon blogger kepade icon yang comel??"
Maksud dye. . favicon kot? 
#Favicon tu apa ?
 Okay favicon tu yang macam gambar di bawah ni .

Gambar kek tuh lar favicon :)




Sorry ye yureka kalau sye ade yang tersilap ^^''



-Gunakan ctrl f untuk search apa-apa code dalam coding html.

-Gunakan ctrl c untuk copy code

-Gunakan ctrl v untuk paste code

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - 



DESIGN TEMPLATE/LAYOUT



Step 1 

DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML > TICK expand widget template



Step 2 


Tekan CTRL and F (nanti akan appear box dekat atas belah kanan)


Step 3 


Lepastuh nanti dalam kotak tu cari code ni;

</head>



Step 4 


Okayy , dah jumpa kan ? Lepas jumpa tu copy code bawah ni dan pastekan atas </head> 

<link href='URL gambar' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>
<link href='URL gambar' rel='icon' type='image/x-icon'/>



#code ni cube try salah satu okayy ?#
Yang warna merah tuh gantikanlah url gambar yang nak digunakan jadi favicon tu okay ! 

Mane nak cari favicon ? go to glitter graphics okayy ? :)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - -


BLOGSKIN/CLASSIC TEMPLATE


1) Dashboard > Template > Edit HTML



2) Then click ctrl + f dan search



<title>Nama blog korang</title> 


 Copy code ini dan paste di bawah code step 1 tadi.


<link rel="shortcut icon" href="URL FAVICON">


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - -


Ni sye ade jumpe icon yang cute sangat ! >__<


http://www.drikoti.net/Goodies/Favicons/Ico/fv-new01.ico


 http://www.drikoti.net/Goodies/Favicons/Ico/fv-new02.ico


http://www.drikoti.net/Goodies/Favicons/Ico/fv-new11.ico


http://www.drikoti.net/Goodies/Favicons/Ico/fv-new03.ico


http://www.drikoti.net/Goodies/Favicons/Ico/fv-new04.ico


  http://dl6.glitter-graphics.net/pub/437/437716tvik3339uq.gif

   http://dl5.glitter-graphics.net/pub/1008/1008945auujp8uw2h.gif

  http://dl3.glitter-graphics.net/pub/1009/1009253vf6gllova7.gif

  http://dl4.glitter-graphics.net/pub/437/437984lwmc80u8xi.gif

 http://dl6.glitter-graphics.net/pub/558/558246apx4o99pxy.gif

 http://dl9.glitter-graphics.net/pub/1506/1506189o8y9vd5zgw.gif



 Blogskin/Classic template credit to : Diya Sesame 



Good Luck ! ^_^

And Salam Maulidul Rasul :) 





Post a Comment

Anda amat dialu-alukan untuk komen di entry ini, tapi dengan SYARAT. :D

★ Nak promote GA / Segmen / Contest tidak dibenarkan.
-Kalau nak promote di cbox sahaja.

★ No spam.
-Comment dan tekan sekali publish dah cukup. *kalau ada kesilapan perkataan/ayat/link, boleh komen untuk kali ke dua :)

★ No harsh word.
-Be careful with your words. Once they said, they can be only forgiven, not forgotten.

★ Bahasa Malaysia dan Bahasa English sahaja. Dwibahasa pun boleh. *Bahasa asing tidak dibenarkan.

Baca BISMILLAH sebelum comment ;)
*Kalau tengah join segmen/contest/GA memang wajib dibaca. Dalam hati pun boleh ^^

Ok, sekarang boleh comment hehe. XD






Older Post Newer Post
♣ Disclaimer
Meet the mistress

Berdakwah bukan tugasan sehari, seminggu atau sebulan. Ia tugasan sepanjang hidup, setiap masa & keadaan. Berdakwahlah selagi termampu.
Button FOLLOW di bawah ni :)

About Stuffs Si&Li Posts

FOLLOW // DASHBOARD
♣ Menu
I don't know
POST CBOX