! ★Kawaii Blog★ !



Tuesday, 17 January 2012 | 09:20 | 0 comments
Assalamualaikum ,



Wahahahah , my first tuto . Sebenarnya , dah pernah buat tutorial sebelum ni , tapi dah delete balek sebab haritu kononnya nak buka buku baru lah kann ? err.. belum delete lagi. . tak tau nak delete ker tak. . semak giler blog tuh.  nak tengok ?? ni dy KLIK SINI haha :P



*anda dinasihatkan supaya click dekat gambar untuk mendapatkan visual yang lebih jelas :)*



tu diaa ! Website dari www.blogskins.com :) Semua template dye cantek2 , biasa kalau yang guna blogskins ni newbie lah kan ? sebab senang je , masokkan code je, dah siap cantek semua ! tak payah susah payah nak edit banyak2 , sikit2 pon jadilah kan.



Okay , dah korang usha2 carik template yang berkenan kan kan ? korang ce scroll bawah sikit . then akan nampak ni



Then , nti dye keluar macam ni :





Just pilih mana satu yang korang nak . Save file or Open file . Kalau saya , saya pilih open file sebab nanti dia terus bukak Notepad . Yeah , it's up to u nak pilih yang mana okay ?


 
open file sebab nanti dia terus bukak Notepad . Yeah , it's up to u nak pilih yang mana okay ?




okay , nanti keluar macam ni . just right click > select all . Nanti dia akan highlight semua wordss dekat dalam notepad tu and y'all right click lagi sekali and click COPY . dah ?



Then , kita tinggalkan benda ni sat nohhh ;P


okay step dyee yang seterusnya !

1 . Log in blogger > design > Edit HTML
2 . Then , awak semua akan nampak page nye macam ni kan

 


3.Then , click Revert to classic template macam gambar bawah ni :



Lepas y'all dah click tu , nanti dia akan keluar satu page ;


korang highlight semua words kat dalam box tu , tak tau cane ? hmm , korang pergi dekat box tu , then right click > pilih SELECT ALL . Nanti semua words tu tukar warna biru kan ? Okay , lepas tu korang right click balek > dan pilih PASTE .

Dia PASTE code2 yang korang dah copy dekat notepad tadi paham ?
Lepas tu click PREVIEW , dan if u've satisfied , tekan lah SAVE TEMPLATE CHANGES !

DONE ! woohooo , kalau ada problem , inform je . I'll help you setakat yg saya mampu :)
And pleasee baca balek banyak2 kali , kalau tak paham atau tak jadi okay ?

BYEEE <3


Credit to : Anis Farhana and me ahaha xD

Labels: ,

Post a Comment

Anda amat dialu-alukan untuk komen di entry ini, tapi dengan SYARAT. :D

★ Nak promote GA / Segmen / Contest tidak dibenarkan.
-Kalau nak promote di cbox sahaja.

★ No spam.
-Comment dan tekan sekali publish dah cukup. *kalau ada kesilapan perkataan/ayat/link, boleh komen untuk kali ke dua :)

★ No harsh word.
-Be careful with your words. Once they said, they can be only forgiven, not forgotten.

★ Bahasa Malaysia dan Bahasa English sahaja. Dwibahasa pun boleh. *Bahasa asing tidak dibenarkan.

Baca BISMILLAH sebelum comment ;)
*Kalau tengah join segmen/contest/GA memang wajib dibaca. Dalam hati pun boleh ^^

Ok, sekarang boleh comment hehe. XD






Newer Post
♣ Disclaimer
Meet the mistress

Berdakwah bukan tugasan sehari, seminggu atau sebulan. Ia tugasan sepanjang hidup, setiap masa & keadaan. Berdakwahlah selagi termampu.
Button FOLLOW di bawah ni :)

About Stuffs Si&Li Posts

FOLLOW // DASHBOARD
♣ Menu
I don't know
POST CBOX