! ★Kawaii Blog★ !



Sunday, 22 January 2012 | 02:42 | 0 comments







Pertama: Ilmu adalah warisan para Nabi, sedangkan harta adalah warisan para raja 

dan orang-orang kaya.



Kedua: Ilmu akan menjaga pemiliknya, sedangkan pemilik harta menjaga hartanya.



Ketiga
: Ilmu adalah penguasa atas harta, sedangkan harta tidak berkuasa atas ilmu.



Keempat
: Harta akan habis dengan dibelanjakan, sedangkan ilmu akan bertambah jika diajarkan.



Kelima
: Apabila meninggal dunia, pemilik harta akan berpisah dengan hartanya, 

sedangkan ilmu akan masuk bersamanya ke dalam kubur.




Keenam: Harta dapat diperoleh orang-orang mukmin maupun kafir, orang baik

maupun orang jahat. Sedangkan ilmu yang bermanfaat hanya dapat diperoleh orang-

orang yang beriman.



Ketujuh
: Orang yang berilmu diperlukan oleh para raja dan selain mereka, sedangkan pemilik harta hanya diperlukan oleh orang-orang miskin.



Kelapan
: Jiwa akan mulia dan bersih dengan mengumpulkan ilmu dan berusaha 

memperolehnya -hal itu termasuk kesempurnaan dan kemuliaannya- sedangkan harta 

tidak membersihkannya, tidak menyempurnakannya bahkan tidak menambah sifat 

kemuliaan.



Kesembilan
: Harta itu mengajak jiwa kepada bertindak sewenang-wenang dan 

sombong, sedangkan ilmu mengajaknya untuk rendah hati dan melaksanakan ibadah.




Kesepuluh
: Ilmu membawa dan menarik jiwa kepada kebahagiaan yang Allah 

ciptakan untuknya, sedangkan harta adalah penghalang antara jiwa dengan 

kebahagiaan tersebut.





Dapat dari http://bondhan.wordpress.com/mutiara-ilmu/ 



P/s : Kan berkongsi ilmu tuh satu amalan mulia. So. . Dont call me CO*y C*T! :')

Post a Comment

Anda amat dialu-alukan untuk komen di entry ini, tapi dengan SYARAT. :D

★ Nak promote GA / Segmen / Contest tidak dibenarkan.
-Kalau nak promote di cbox sahaja.

★ No spam.
-Comment dan tekan sekali publish dah cukup. *kalau ada kesilapan perkataan/ayat/link, boleh komen untuk kali ke dua :)

★ No harsh word.
-Be careful with your words. Once they said, they can be only forgiven, not forgotten.

★ Bahasa Malaysia dan Bahasa English sahaja. Dwibahasa pun boleh. *Bahasa asing tidak dibenarkan.

Baca BISMILLAH sebelum comment ;)
*Kalau tengah join segmen/contest/GA memang wajib dibaca. Dalam hati pun boleh ^^

Ok, sekarang boleh comment hehe. XD






Older Post Newer Post
♣ Disclaimer
Meet the mistress

Berdakwah bukan tugasan sehari, seminggu atau sebulan. Ia tugasan sepanjang hidup, setiap masa & keadaan. Berdakwahlah selagi termampu.
Button FOLLOW di bawah ni :)

About Stuffs Si&Li Posts

FOLLOW // DASHBOARD
♣ Menu
I don't know
POST CBOX